Menu

.      

Kuidas Võrumaa koolides rebaseid ristitakse

Antsla gümnaasiumi rebased vannet andmas. Foto: ERAKOGUREBASTE RISTIMINE •Sügiseti on kümnenda klassi õpilaste jaoks aktuaalseks teemaks rebaste ristimine. Võtsimegi tänavu vaatlusele alla Võrumaa keskkoolides, gümnaasiumites ja kutsehariduskeskuses läbi viidavad rebaste ristimise tavad. Tänaseks päevaks, kui rebaste ristimised Võrumaa koolides on ühele poole saanud, anname lugejatele sellest ülevaate.

Üldiselt rebaste ristimisest

Rebaseks löömine on kümnenda klassi õpilaste keskkooli vastuvõtmise riitus, mis on levinud koolidesse 1980. aastatel ülikoolist. Vana tudengitava kohaselt nimetatakse uusi
õppureid rebasteks, kes enne vastava katseaja ja eksami läbimist pole täisväärtuslikud kogukonna liikmed. Keskkoolis korraldavad rebaseks vastuvõtmist abituriendid ning kogu tseremoonia oleneb nende fantaasiast ja maitsest. Rebaseks löömise riituse juurde kuuluvad mitmed kindlad osad: füüsilised katsed, rebase märgistamine, rebasevanne ja -tunnistus. Sagedasti on see kogu päeva kestev üritus. Hommikul rebased märgistatakse või saabuvad nad kooli kuidagi eriliselt riietatult ja maskeeritult. Päeval tuleb teha erinevaid ülesandeid ja toimuvad mängud, õhtul leiab tavaliselt aset ristimistalitus tõsisemate katsete, vande andmise ning ristimisega.

1990. aastatel oli rebaseks löömine levinud väga paljudes Eesti koolides, kuid nüüdseks on suur osa koole ristimisest loobunud ning peavad seda labaseks ja alandavaks, kuigi abiturientidel on soov rebaseid ristida ning rebastel endil soov ristituks saada. Näiteks pole rebaste ristimist kaks aastat enam läbi viidud Varstu keskkoolis. Praeguse Varstu keskkooli huvijuhi Airi Parve sõnul läksid viimased ristimised väga alandavaks ja uusi alternatiive mõistlikumaks ristimiseks pole veel välja mõeldud. Ka on muutunud Võru Kreutzwaldi gümnaasiumi rebaste ristimise traditsioon – varasem ristimine oli tänavu asendatud 25. septembri õhtul toimunud tee- ja lauluõhtuga.

Parksepa keskkool

Esimene rebaste ristimine sellel sügisel toimus 18. septembril Parksepa keskkoolis. Algselt pidi rebaste ristimine toimuma kahel päeval, aga kuna juba ristimise esimesel päeval esitati direktorile mitmeid kaebusi, siis piirduski ristimine ainult ühe päevaga, mil suurtel vahetundidel toimusid rebastele lõbusad, kuid kohati ka päris totrad tegevused, mille abituriendid olid välja mõelnud.

20 PÄEVA ENIMLOETUD