Menu

.      

Riigikogulane vastab Eesti eurovoliniku kohta

Foto: WikipediaKÜSIMUS–VASTUS • Vähem kui 200 päeva pärast, järgmise aasta maikuus, viiakse üle terve Euroopa Liidu, kaasa arvatud Eestis, läbi europarlamendi valimised. Seekord on valimised erilised, sest esimest korda esitavad europarlamendis esindatud poliitilised rühmitused oma kandidaadi Euroopa kõrgeima võimukandja, Euroopa Komisjoni presidendi kohale ja presidendi valimisel arvestatakse esimest korda parlamendi valimiste tulemustega. Muutused valimistes peaksid aitama suurendada europarlamendi valimistest osavõttu, mis on vähenenud juba 40 aastat järgemööda. Kui varem pani eurovoliniku kandidaadid paika valitsus, siis nüüd arvestatakse rohkem valimistulemustega. Võib eeldada, et voliniku kandidaadid osalevad valimistel, mistõttu on valimistel suurem rõhk just eurovoliniku kandidaatidel.

Kuivõrd eurovoliniku kandidaadid tulevad suure tõenäosusega Riigikogust või Riigikogu poolt paika pandud valitsusest, küsisime Kagu-Eestist valitud Riigikogu liikmetelt, kes on nende arvates eelistatuim eurovoliniku kandidaat Eestist. Ühtlasi küsisime, kes võiks Eestist sobida Euroopa Komisjoni presidendiks. Küsimused olid sõnastatud nii:

1. Vähem kui 200 päeva pärast, täpsemalt järgmise aasta maikuus, toimuvad europarlamendi valimised, pärast mida valitakse uus Euroopa Komisjoni koosseis ja Eestil tuleb valida uus eurovoliniku kandidaat. Kes on teie arvates Eestile parim eurovoliniku kandidaat ja miks? 2. Seekord pannakse europarlamendi valimiste tulemuste põhjal paika Euroopa Komisjoni president. Kes võiks Eestist sobida Euroopa Komisjoni presidendiks ja miks?

Vastused on toodud vastamise järjekorras.

Meelis Mälberg (Reformierakond): Siim Kallas on teinud eurovolinikuna suurepärast tööd ja latt on väga kõrgel. Kindlasti saab Eesti endale ka seekord väärika esindaja Euroopa Komisjonis. Vara on veel rääkida kandidaatidest.

Euroopa Komisjoni presidendi koht ei ole lähiaastatel Eestile reaalne ja sellel teemal ei ole mõtet spekuleerida.

Ülo Tulik (IRL): Kindlasti on Eestis mitmeid häid kandidaate eurovoliniku kohale. Olen arvamusel, et nii Eesti eurovoliniku kandidaadi üle kui ka Euroopa Komisjoni presidendi üle on praegu veel vara spekuleerida. Euroopa Rahvapartei, kuhu kuulub ka IRL, valib enda Euroopa Komisjoni presidendikandidaadi märtsi alguses toimuval kongressil.

Rein Randver (SDE): Eks selles osas on oma sõna öelda valijatel. Valimistulemused Eestis ja terves Euroopas otsustavad. Mina isiklikult selle temaatikaga tegelenud veel ei ole.

Ester Tuiksoo (Keskerakond): Mõlemale teie küsimusele vastamiseks peab tegelema ennustamisega ja ma ei soovi sellega tegeleda. Veel vähem sõltub see valik ühe isiku arvamusest.

Eestis on kindlasti palju väärikaid kandidaate, kes võiks täita teie nimetatud ametikohad. Küll need kandidaadid ka õigeks ajaks leitakse.

Tarmo Tamm (Keskerakond): Eesti võimaliku järgmise eurovoliniku kinnitab Vabariigi Valitsus ja seega tuleb võimaliku kandidaadi nime otsida Reformierakonna või IRLi ridadest. Minu arvates saab järgmiseks Eestist pärit eurovolinikuks kas Andrus Ansip, Jürgen Ligi või Juhan Parts.

Euroopa Komisjoni presidendi teemal ei ole mõtet spekuleerida, sest ei näe varianti, et see võiks olla pärit Eestist.

Heimar Lenk (Keskerakond): 1. Me võime oma arvamust ju väljendada ja ka põhjendada, miks üks või teine kandidaat eurovoliniku kohale parem on, kuid sellest pole mingit tulu. Eestis on ikka nii käinud, et valitsuserakonnad Reformierakond ja IRL on omavahel riiklikult tähtsad ning poliitikuid ahvatlevad kohad juba eelnevalt ära jaganud ja selle skeemi järgi antakse eurovoliniku koht konkreetsele mehele või naisele. Pigem siiski mehele. Selle eest saab teine erakond jälle endale mõne riiklikult tähtsa ja hea palgaga koha. Kahjuks on see nii olnud.

Kui minu isiklikku arvamust väljendada, siis võiks Kadri Simson või Enn Eesmaa või Jüri Ratas kandideerida. Ent ainult kandideerida. Lõplik otsus tehakse mitte kandideerimise ega valimiste, vaid „ilusate ja rikaste” kokkuleppe põhjal.  

2. Ega meie väikesel rahval palju kandidaate pole pakkuda. Ikka Siim Kallas, Andrus Ansip või Toomas Hendrik Ilves. Ma ei usu, et Ene Ergma nimi selles reas figureerida võiks. Edgar Savisaar ennast vist üles ei seaks, kui ka see võimalus antaks. Mulle tundub nii. Ent see on vaid praeguse hetke visand, sest pole ju teada, kes üleüldse kandideerima hakkab või keda kandideerima pannakse.

Urmas Klaas (Reformierakond): Ma ootaks ära europarlamendi valimiste tulemused ja siis vastaks teie küsimusele. Kõik eelnev on paljas ajakirjanduslik spekulatsioon. See võib olla huvitav, kuid reaalse eluga tal suurt puutumust ei ole.

Kalvi Kõva (SDE): 1. Arvan, et suurepärane Euroopa Komisjoni volinik Eestile oleks Võrumaa mees Ivari Padar. Eriti hästi passiks Padar põllumajandusvolinikuks.

Padar on teinud europarlamendis tublit tööd ning tunneb nii-öelda Euroopa poliitikat läbi ja lõhki. Mõistagi tulevad talle kasuks põllumajandusministrina ja rahandusministrina saadud kogemused.
2. Kui Euroopa Komisjoni president peaks tulema Eestist, siis kindlasti pakuvad sotsiaaldemokraadid välja väärika kandidaadi. Ent sel korral on mõistlik toetada antud kohale praegust europarlamendi presidenti, sakslast Martin Schulzi.

Inara Luigas (MTÜ Demokraadid) ei vastanud.
Valdo Randpere (Reformierakond) ei vastanud.
Priit Sibul (IRL) ei vastanud.

20 PÄEVA ENIMLOETUD