Menu

.      

Tahad vett, maksa raha – tasuta ei saa

  • Kirjutas Toomas Paur ASi Võru Vesi nõukogu liige

Toomas Paur ASi Võru Vesi nõukogu liigeAS Võru Vesi tahab tõsta vee- ja kanalisatsiooniteenuse hinda! Tervelt 20 protsenti! Milline õudus! Maailmalõpp on käes! Kus nende poliit- ja äriaferistide mõistus ja südametunnistus küll on! Kas võimul olles enam üldse aru ei saada, mida Võru inimestele kokku keerata soovitakse?!

Nii võiks appihüüdeid ja hädakisa samas stiilis jätkata. Inimestele, kes ei süvene või ei taha aru saada, võibki tunduda, et AS Võru Vesi teeb rahvale liiga, riisub viimast ja püüab kinni maksta oma võimetust ökonoomse majandamisega hakkama saada.

Hinnatõus on halb, kuid majandus sellel põhineb

Hinnatõus ei ole tarbijatele hea, sest raha läheb rohkem. Samas on majandus nii seatud, et hinnad pidevalt tõusevad, vahel rohkem, vahel vähem, kuid tõusevad. Kui üldine hinnatõus ehk infl atsioon liiga väikeseks jääb, siis proovivad keskpangad seda lausa kunstlikult esile kutsuda. Nii, nagu seda teeb praegu Euroopa Keskpank rahatrüki programmiga, lootes seeläbi Euroopa riikide majandust käima saada. Öeldakse: kui hinnatõus peatub, siis kipub majandus seisma jääma, töökohad kaduma ja palgad kukkuma. Seepärast hinnatõusu esile kutsutakse, sest nüüdisaegne majandus sellel suuresti põhineb.

Üksik ettevõte, olgu siis tegemist ASiga Võru Vesi, kohaliku kohviku, autoremonditöökoja või toidukauplusega, on kui väike paat suurel merel. Sõida kuidas sa sõidad, kuid üldiste tõusude ja mõõnadega lähed paraku kaasa. Kui maailmamerel on hinnatõus, siis jõuab see ka sinu paadini – kui ei meeldi, siis pane pood üldse kinni. Ehk teisiti öeldes: kui su kulud kasvavad, sest teised tõstavad ju hinda, ja sina hinda ei tõsta, siis lõpeta majandustegevus või mine pankrotti.

ASi Võru Vesi seisukohalt ei oleks pankrot või majandustegevuse vabatahtlik lõpetamine hea lahendus, sest Võru inimesed tahavad nii vett kui ka toimivat kanalisatsiooni. Järelikult peab AS Võru Vesi käituma majandusreeglite kohaselt. Lähtudes üldistest majandusreeglitest ja vajadusest tulla toime tõusvate kuludega on AS Võru Vesi esitanud konkurentsiametile taotluse tõsta hinda 20 protsendi võrra. Tegemist on taotlusega, mida amet peab analüüsima ning omapoolse seisukoha avaldama.

ARVAMUS