Menu

.      

Sel sügisel tähistanuks Võru 1. põhikool oma 225. sünnipäeva

  • Kirjutas Ajakirjanduses avaldatu ning mälestuste põhjal kirja pannud Maris Kütt

Fotod: VANA-VÕROMAA KULTUURIKOJA FOND, ERAKOGU

Sel sügisel tähistanuks Võru 1. põhikool oma 225. sünnipäeva. Kooli tegevus lõppes 2015. aastal, kui Võru hariduselus toimusid suured ümberkorraldused.

Seda tähtpäeva peavad oma mõtetes meeles paljud kooli vilistlased ning endised õpetajad.

25 aastat tagasi

20. oktoobril kogunesid läinud aegu meenutama need, kes 25 aastat tagasi, 1992. aastal koolis töötasid. Siis oli meid koolis üle 30, sünnipäevale sai neist tulla 27. Pidupäevatervituse lausus toonane direktor Mart Märdin. Vaikusehetkega mälestati neid, keda meie keskel enam ei ole. Tuletati meelde vanu aegu, meenutati meie vana maja. Õhtuhämaruses said soovijad koolimajas ringkäigu teha.

Fotod: VANA-VÕROMAA KULTUURIKOJA FOND, ERAKOGU

Kui mitmekesine ja huvitav, peamiselt koolile pühendunud elu on sajandite jooksul ta seinte vahel voolanud!

Räägime kooli sünnipäeva puhul talle koduks olnud majast

Võru mõisast leidub andmeid alates 1582. aastast. On arvatud, et isegi juba 1534. aasta ürikutes võib temast juttu olla. Oli siis juba olemas härrastemaja või kus see võis asuda, kroonikud meile ei ütle. Küll aga teame Võru linna asutamisloost, et suure ja avara mõisahoone olemasolu oli üks põhjustest, miks linnasüda Vana-Koiolast just praegusesse kohta üle toodi. Säilinud fotode järgi võib eeldada, et tegu oli kauni barokkehitisega, millel oli silmapaistvalt kõrge kelpkatus. Siia paigutati vastse linna, 1784. aastal asutatud Võru linnaisad, kohtunikud, kroonukassa, politseimeister ja muud valitsemiseks vajalikud ametiasutused.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD