Menu

.      

Vooremaa - E-Piimas uuendatakse pidevalt tehnoloogiat ja tooteid

2010. aasta veebruaris avas ettevõte uue juustupakendamise liini.      Foto: TOOMAS REINPÕLDETTEVÕTE • Kui enne Esimest maailmasõda hakati Eestis piimaühistuid looma, oli nende seas üks esimesi praeguse E-Piima eelkäija Põltsamaa Piimaühistu, mis asutati 1910. aastal. Seega ulatub piimandusühistu E-Piim ajalugu veidi kaugemale kui sajandi taha. Kõige tuntum on E-Piim aga just juustuvalmistajana. Praegu varutakse ööpäevas 240-250 tonni piima ja sellest valmistatakse Põltsamaa tööstuses 19 tegu juustu. Iga tegu tähendab 13 tonni piima töötlemist, millest tuleb välja 1,3 tonni juustu.


Nüüdseks on juustupakendamise ruumis kokku viis juustu tükeldamis- ja viilutamisliini. E-Piima Põltsamaa meierei juhataja Uno Saksa sõnul rohkem liine sellele pinnale enam ei mahugi. Eelmisel aastal läks käiku kolmas moodne juustupress. E-Piim on Põltsamaa meiereis viimase 12 aasta jooksul paigaldanud kolm uut juustukatelt ja kolm juustupressi.


Ettevõttes toodetud juustust jääb umbes üks kolmandik Eestisse, ülejäänu läheb ekspordiks peamiselt Soome ja Venemaale, aga ka Saksamaale, Hollandisse ning Itaaliasse. Põltsamaa juustu on müüdud USAsse ja Koreassegi.


Ettevõte areneb pidevalt


Kui aastal 2000 töötas E-Piima Põltsamaa meiereis 90 inimest, siis nüüdseks on seoses pakketsehhi käikuandmisega töötajaid kokku 140.


Uno Saksa sõnul on ettevõttesse investeeritud umbes miljon eurot aastas, mõnel aastal ka rohkem. Töö käib ööpäevaringselt, sest ka lehmad lüpsavad ju iga päev. E-Piima jaoks on elektrikatkestus väga tõsine probleem.


Põltsamaa meierei juhataja kinnitusel peab iga ettevõte, sealhulgas juustutööstus, olema pidevas arengus. Põltsamaa meiereis püütakse anda toodangule lisandväärtust ja suurendatakse ka toodangu mahtu.


Eriline Südamejuust


Põltsamaal toodetav juust on silindrikujuline ja plokikujuline ning kaubandusse saadetakse seda nii tükkidena, viilutatult kui ka riivitult. Pakendite kaal ulatub 150 grammist kahe ja poole kiloni.
Üks erilisemaid on probiootiline Harmony Südamejuust. Ettevõttel on edaspidi plaanis laiendada laomajandust.


„E-Piim on nagu Tallinna linn, mis kunagi lõplikult valmis ei saa ja mille arendamisega tuleb päevast päeva tegeleda,” nentisid E-Piima Põltsamaa meierei juhataja Uno Saks ning ettevõtte juhatuse liige Jaan Mutli.

 

E-Piim toodab üle 8000 tonni juustu aastas

Esimene uus juustutootmise liin sai paika 1999. aasta lõpuks. Enne seda oli tootmismaht ligikaudu 1000 tonni aastas. • Piima varutakse kõikidest maakondadest, välja arvatud saared.
• Üks piimaauto peab päevas läbi sõitma 400-500 kilomeetrit. • Ettevõttel on oma transpordifirma E-Transport. • Ühe auto peale mahub korraga 24 tonni piima. • Päevane töötlemise maht on kümme-12 paakautotäit piima. • 2000. aasta jaanuaris läks käiku esimene uus juustupress. • 2001. aastal anti käiku uus juustukatel. • 2002. aastal läks käiku teine juustupress. • 2003. aastal pandi tööle teine juustukatel. • 2004. aastal said paika uued pastöriseerimis- ja separeerimisseadmed. • 2005. aastal sai paika juustukatel. • 2005. aastal valmisid 2500 ruutmeetril paiknevad uued juustu valmendamise ja pakendamise ruumid. • 2010. aasta veebruaris avas ettevõte uue juustupakendamise liini.

Seotud lood

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD