Menu

.      

Viru Prospekt - Narva ballil kuulutati välja aasta inimene

Aasta inimene Oksana Sobol. Foto: ROMAN VIKULOVTUNNUSTUS • Esimest korda valiti Narvas rahvahääletuse teel aasta inimene, kelleks sai Oksana Sobol. Kandidaadid aunimetuse omistamiseks seadsid üles linnaelanikud ja avalik hääletamine toimus Facebookis. Oksana Sobol sai üle 300 hääle, rohkem kui näiteks Tartu ülikooli Narva kolledži direktor Katri Raik, rahvaliikumise „Teeme liikluse Narvas loogiliseks” organisaator Aet Kiisla, loome- ja vabaajakeskuse Gagarin Keskus juhataja Jüri Raud.

Kangelasteo eest


Balli kaunistasid ka spetsiaalse koolituse saanud tantsijad.     Foto: Jevgenia ZelenskajaÜhel möödunud aasta palaval juunipäeval puhkas Oksana koos oma väikese tütrega Joaoru rannal, mida rahvasuus kutsutakse ka Pärnaauguks. Rand asub linna keskel Narva jõe kaldal, peaaegu Narva kindluse külje all. Üldiselt ei peeta seda kohta kõige ohutumaks ujumiskohaks, eriti laste jaoks, sest seal läheb jõgi väga kiiresti sügavaks ja jõe keskel on vool väga tugev.


Sellel juunipäeval avati Narva hüdroelektrijaama lüüsid, hoiatusi inimesed ei kuulnud ning tulemuseks oli, et jõe keskel tekkis väga tugev veekeeris, mis viis põhja kaks suplevat last, poisi ja tüdruku. Tüdruk uppus, aga poisi päästis Oksana koos tundmatu mehega.

„Ma nägin, et laps hakkab uppuma, hindasin kaugust temani, jõudsin mõelda, et niisama ma teda veest välja tuua ei jaksa, ja hüppasin vette, haarates kaasa kellegi täispuhutava päästerõnga, mis mulle esimesena kätte juhtus,” meenutas Oksana.


Balliõhtu kulges klassikalise muusika saatel.	    Foto: Jevgenia ZelenskajaNoor naine käitus otsustavalt. Ta on varem ujumisega tõsisemalt tegelenud ja jõudis ehmunud lapseni küllaltki kiiresti. „Teiselt kaldalt ujus poisi poole juba meesterahvas ja püüdis teda pinnal hoida, kuid ma nägin, et tal pole jõudu lapsega kaldale ujuda. Niipea kui ma päästerõngaga kohale jõudsin, upitasime lapse sellele rõngale ja ma kiirustasin kaldale. Poiss oli vett neelanud ja oli väga hirmul, mulle tundus, et ta oli šokis. Aga ujumise ajal mõtlesin, et ilma päästerõngata poleks ma hakkama saanud,” rääkis Oksana.

Oli mures oma tütre pärast

Niipea kui väikemees kaldale toimetati, sõitis ligi politseiauto, et teha selgeks, mis toimus. Aga Oksana kiirustas oma nelja-aastase tütre juurde. „Ma olin väga mures, et jätsin tütre kaldale, loomulikult käskisin tal enne vettehüppamist paigal püsida, kuid ikkagi ei andnud süda rahu. Kuid mõtlemiseks aega ei olnud,” lisas Oksana.

Naine meenutas, et kui tema ema sellest päästmisest teada sai, pragas ta oma täiskasvanud tütrega, et kuidas ta võis oma lapse üksi jätta.

Joaoru rannas juhtunust kirjutati palju nii kohalikus kui ka üleriigilises ajakirjanduses. Narvalaste meelest sai noor naine hakkama kangelasteoga ja just tema valitigi aasta inimeseks.

Kes on kes?

Oksana on Viru Prospekti reklaamiosakonna juhataja. Ettevõtlik ja loominguliselt väsimatu inimene. Ta on ideedegeneraator ja olnud korduvalt linna ürituste eestvedaja. Varem kuulus ta ka lõbusate ja leidlike klubi meeskonda „Linn N”. Veel meeldib Oksanale käsitöö, ta teeb nahast kaunistusi ja ka viltesemeid. Muuseas on ballikleitki, milles ta võttis vastu aasta inimese auhinna, tema enese kätetöö.

Oh seda balli!

Narva aasta inimene kuulutati pidulikult välja 22. detsembril Narva kindluse Rüütli saalis peetud linna ballil. Balle pole Narvas väga ammu peetud, kuid selle balli korraldajad osaühingust Discoagentuur, mis viib Narva-Jõesuus läbi ka suviseid iludusvõistlusi „Miss bikini”, loodavad, et taolised üritused saavad traditsiooniks.

Narva kindluse Rüütli saali kiviseinad loovad möödunud aastasadade unustatud seltskonnaürituste õhustiku. Nõuded riietusele olid ballil ranged: daamidel maani ballikleit, härradel peoülikond. Kõlasid klassikalised ballimeloodiad. Pidulikku meeleolu aitas luua ruumi suurepärane akustika. Vaatamata sellele, et praegu ei oska iga inimene enam klassikalisi ballitantse, ei jäänud keegi istuma. Kõiki paluti osalema meistriklassi ja „parketile” ehk Rüütli saali kivipõrandale tuldi, häbenemata oma nappe tantsuoskusi. Ballil korraldati ka loterii, mille tulu suunati Raadio 4 jõuluürituse „Heategu” läbiviimiseks. Loositi välja ka sponsorite välja pandud briljantsõrmus. Ürituse peasponsor oli Vitali Sozonov, balli korraldamisel lõi kaasa ka Narva linnavalitsuse kultuuriosakond ning kaubandus-meelelahutuskeskused Fama ja Astri.

Seotud lood


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD