Menu

.      

Ülo Tulik, Võru linnapea I Võru kolm väljakutset

  • Kirjutas Ülo Tulik

Ülo Tulik  Foto: Võrumaa Teataja

AJALUGU Teisipäev, 6. aprill 2010 Võrumaa Teataja

Võru arengueeldused on seotud kaasaaegse infrastruktuuriga, hariduse ja töökohadega. Mida tõsisemalt püüame täita nimetatud tingimusi, seda suurem on tõenäosus linna arenguks ja kestmiseks.

Moodustatud koalitsioonivalitsus, mis lähtub ennekõike tegudest, mitte sõnavahust, annab endast maksimumi, et õigustada oma volitusi ja ootusi.

Linna teedevõrk vajab korrastamist

Viimased aastad on seadnud linna tõsiste väljakutsete ette. Eriti tuleb arvestada, et linn ilma teede ja tänavateta pole linn, mis on avatud värsketele investeeringutele, heale haridusele, uutele töökohtadele. Seepärast on üks peamisi prioriteete linna teede ja tänavate korrashoid.

Olen kunagi Võru Petseriga võrrelnud. Antud võrdlus on endiselt päevakohane, kuid selleks, et Võrust ei saaks Petserit ja minust Petseri linnapead, kavatsen tõstatada antud teema nii maakondlikult kui väljaspool seda.

Tähtsuse järjekorda silmas pidades on esikohal paljuräägitud Kreutzwaldi tänava renoveerimine. Korras teedevõrk loob tingimused linna täisväärtuslikuks arenguks. Seda nii tööstuse, turismi, kultuuri kui hariduse seisukohast. Paremad teed aitavad jõuda ka parema teenuste kättesaadavuseni.

Hariduseta pole ka haritlasi

Klassikalise gümnaasiumi idee, mis hõlmab endas mõtet anda linnas haridust eraldi 10.-12. klassidele, on kantud soovist vältida ääremaastumist. Idee ei ole uus ja kindlasti ei ole mina selle autor, küll aga tahan olla see linnapea, kes selle idee teostab.

Loodava kooli kaudu püüame kujundada kõige paremate haridustegelaste ja õpetajate kaasabil keskkonna, mis soosib julget pealehakkamist ning soovi tulla peale ülikooliõpinguid kodulinna tagasi.

Fakt, et siinsest kergem on end teostada mujal, vajab ümberlükkamist. See on võimalik, kui seda toetab moodne ja kaas-aegne õpikeskkond, kus pedagoogidel on võimalik arvestada enam noorte eripärade ja eelistustega.

Arvestatavaks vundamendiks, mis toetavad järgnevaid valikuid, on meie identiteet, omakultuur ning traditsiooniliste majandusharude tugevus – turism, metsa- ja loodusvaldkond. See kõik loob soodsa pinnase, et siia tahetakse ja soovitakse tagasi pöörduda.

Töökoht kui igamehe õigus

Kolmas ja üks minu läbivamatest lubadustest on seotud töökohtadega. Juba täna on loomisel 12 uut kaugtöökohta, mis oma olemuselt on teed rajava tähendusega. Tegemist on eelkõige sammuga, mis loob tingimused ka teiste sarnaste töökohtade tekkeks. Nii on selle mõju mõõdetav alles mõne aja pärast. Samas ei lahenda kaugtöökohtade teke valitsevat olukorda laiemas mõttes.

Võrus on heal järjel alati olnud puidu- ja metsatööstus. Võrumaa kutsehariduskeskuse näol on olemas üks Eesti parimaid kompetentsikeskusi, kuhu kavatsetakse täiendavalt suunata ka Euroopa Liidu struktuurivahendeid, kui kõik läheb nii nagu loodetud. See kõik aitab taastada vahepealsetel aastatel kaotatud liidripositsiooni puidu- ja metsatööstuses. Antud sektori taastumine võimaldab kontrolli alla saada tööpuuduse kasvu ning pikaajalisemalt luua uusi töökohti.

Uute töökohtade teke saab toimuda samas väikeja keskmist ettevõtlust arendades ning soodustades, kus määravaks saab, et noored, kes lõpetavad kutsehariduskeskuses õpinguid, jäävad kohapeale. Selleks peavad olema täidetud ennekõike eelnevad tingimused. Lisaks peab olema toimiv ning abistav ettevõtluse alustamisega seotud tugisüsteem. Võrumaa arenguagentuuri näol on see õnneks peaaegu olemas.

Võru on arengupotentsiaaliga linn, mille edu sõltub soovist ja tahtest teha tõsiselt tööd. Kui kellegi meelest jääb selles osas midagi vajaka, siis tulge ja öelge mulle. Minu kabineti uksed on alati avatud.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD