Menu

.      

Võru linnapeakandidaadid vastavad Võrumaa Teataja küsimustele

KÜSIMUS–VASTUS • Võrumaa Teataja esitas sel nädalal Võru linnapeakandidaatidele kolm küsimust seoses lähenevate valimistega. Küsimused olid järgmised: 1. Mida võtate linnapeaks saades ette selleks, et Võru inimestel oleks Võru linnas parem elada? 2. Mida võtate linnapeaks saades ette selleks, et luua Võrru uusi töökohti? 3. Milline on teie visioon Võrust aastal 2020?

Jüri Kaver Jüri Kaver (Reformierakond): 1. Selleks, et ühes linnas oleks inimestel hea elada, tuleb linna eest pidevalt hoolt kanda. Tuleb hoolitseda, et linna argipäev toimiks ja inimestel oleks võimalik pühapäeva pidada. Täpsemalt tähendab see, et meie taristu on korras, lasteaiad-koolid töötavad. Peale selle peab inimestel olema võimalik pärast töönädalat kvaliteetselt lõõgastuda, olgu siis sportides, jalutades, teatrietendust või kinoseanssi külastades ja seltsielu elades.

Linnapea ülesanne on tagada, et linna masinavärk tõrgeteta toimiks ja seista hea selle eest, et uued nutikad ideed saaksid ellu viidud või vähemalt lõpuni mõeldud.

Konkreetselt on minu ja Reformierakonna eesmärk arendada välja Koreli kaldapealne, kuhu tahame rajada Navitrolla tegelaste Võlupargi ning lastelinnaku. Samuti on minu eesmärk jätkata Võru ajaloolise linnasüdame korrastamist, millega Katariina alleel sai alustatud.

2. Töökohti loovad erafirmad. Linnapea ülesanne on tutvustada Võru linna kui soodsat investeerimiskeskkonda. Lihtsalt niisama ei juhtu mitte midagi ja selleks, et mõni ettevõte otsustaks tootmise või mõne oma teenusharu Võrru tuua, tuleb palju tööd teha ning olla selles professionaalne. Sellest jääb väheks, kui lihtsalt öelda, et meil on ilus loodus ja toredad inimesed, tulge investeerige siia! Tarvis on suhelda, veenda inimesi ja tõestada, et Võrru on tõesti kasulik investeerida.

Tänavu sai linnavalitsuse toetusel valmis Võrukivi tööstuspargi taristu, kuhu lähematel aastatel on arendajal kavas luua 50–100 uut töökohta. Võrus on alustanud tööd ASi Danpower Eesti saksakeelne kõnekeskus ja ma tean, et sakslastel on Võrus päris suured plaanid.

3. Kindlasti ei ehitata Võrule kuplit peale ega tehta teisi meeletusi. Võru muutub ajapikku korralikuks, võiks ka öelda elitaarseks põhjala väikelinnaks, kus üldjoontes toimib kõik suurepäraselt ja asjad on korras. See on linn, kus kuritegevus on madal, kus inimestel on tugev meie-tunne.

Aastaks 2020 on taastatud Võru ajalooline linnasüda, Võlupark on tänu oma originaalsusele leidnud kajastamist rahvusvahelises meedias ja Võru elanikud on põhjendatult oma saavutuste üle uhked.


Anti Allas Anti Allas (SDE): 1. Linnapeaks saades soovin pühenduda Võru inimeste teenimisele  ja nende probleemide lahendamisele. Taastan linnarahva usu, et nendest tõesti hoolitakse ja nende arvamustega arvestatakse. Soovin Võru linna oluliselt mõistlikumalt majandada, kui seda seni on tehtud. Rohkem peab andma võimalusi erinevatele sihtgruppidele oma ideede teostamiseks. Linnavõimu ülesanne on toetada oma kodanike püüdlusi ja teha kõik selleks, et ettevõtlikud inimesed saaksid ilma liigse bürokraatiata siin toimetada.

Valimiskampaania käigus linnarahvaga kohtudes on selgunud hulk vajalikke tegevusi, mille lahendamisel soovin eestvedajaks olla või mille teostamisele kaasa aidata. Järgnevalt toon välja olulisemad punktid sotside valimisprogrammist, mille elluviimine aitab otseselt kaasa Võru inimeste elukvaliteedi tõusule ja linna konkurentsivõime kasvule:

• Suurematest investeeringutest tuleb eelisjärjekorras renoveerida Võru lasteaiad ja rajada linna korralikud mänguväljakud lastele. • Tuleb remontida väga halvas seisukorras olevad teed. • Tuleb tagada öörahu ja võimalus inimestel Võru linnas välja puhata, hetkel on probleemne näiteks Nooruse piirkond. • Oluliselt tuleb tõsta linnatänavate, kõnniteede ja parkide hooldamise taset nii suvel kui ka talvel. Liigume kõnniteede tsentraliseeritud hooldamise suunas. • Tuleb käivitada programm, millega toetatakse linnas räämas kinnisvara korrastamist/likvideerimist ja kortermajade õuealade renoveerimist. • Oluliselt enam tuleb toetada kogukonnaliikumist ja erinevate sihtgruppide arenguprojekte Võru linna hüvanguks. Arendame välja kolmanda sektori ja loovinimeste keskuse Soo kooli territooriumile. • Toetame veekeskuse rajamist Tamula kaldale, et ka Võru linna õpilased saaksid võtta kodulinnas ujumistunde. • Tagame kõikidele pensionäridele ja paljulapseliste perede lastele tasuta sõidu linna ühistranspordis. • Valimisperioodi jooksul võrdsustame lasteaiaõpetajate töötasud kooliõpetajate omadega ja tagame, et riigi poolt õpetajatele ette nähtud töötasu jõuaks nendeni. • Võru linnapäevade raames hakkame korraldama ülemaailmset võrokeste kokkutulekut (festivali), mille korraldamisel on oluline roll selle kandi kultuuriinimestel. Taaselustame Tamula järvemuusika kontserdid. • Oleme aktiivsed investeeringute otsimisel ja panustame töökohtade loomisel linna.

2. Linna peamine ülesanne on luua hea keskkond ettevõtjatele, et nad tahaksid Võrus tegutseda (korras infrastruktuur; kvaliteetne haridus ning head võimalused laste arenguks; hea ja turvaline elukeskkond tööealisele elanikkonnale ning ümberõppevõimalused; linna üldine maine ja tuntus). Ettevõtjaid tuleb kohelda võrdselt!

Linnapeana tahan olla ettevõtjale heaks partneriks otseselt ettevõtluse arenguks vajalike tingimuste loomisel:

• Linnavalitsus peab tegutsema kiiresti, avatult ja ausalt erinevate bürokraatlike toimingute teostamisel (tegevusload, ehitusload, detailplaneeringud, uute projektide sisuline arutelu linnakodanikega). • Koostöös riigiga linna toimivate tööstuspiirkondade infrastruktuuri korrastamine ja uute alade väljaarendamine. • Linna tutvustamine potentsiaalsetele investoritele ja kapitali kaasamine. • Puidutöötlemise ja mööblitootmise kompetentsikeskuse toetamine. • Ettevõtluse tugistruktuuride koordineeritud tegevus ettevõtluse nõustamisel. • Ettevõtetevahelise klastripõhise koostöö toetamine. • Kohalike noorte huvitatuse tõstmine, jäämaks tööle kodukohta.
• Noorte innustamine ettevõtjaks hakkama. • Investeerimispakettide koostamine (soodustused sisenemisel).

3. Soovin anda endast kõik, et aastal 2020 oleks Võru avatud ja konkurentsivõimeline hea elukeskkonnaga lastesõbralik linn – tugev võrokeste kants. Visioon aastaks 2020: Võru rahvaarv on taas tõusuteel. Lasteaedades on piisavalt kohti ja õpetajad lasteaedades piisavalt motiveeritud. Võru on tuntud kui väga hea lastekasvatamise koht. Võru koolidesse tahetakse õppima jääda. Võrust on kujunenud rahvusvaheline puidutöötlemise ning mööblitootmise keskus koostöös Venemaa ja Lätiga. Linnavalitsus on depolitiseeritud ja seal töötavad kõrge kvalifikatsiooniga ametnikud. Linnaelanikud saavad kaasa rääkida olulistes linnaarengu küsimustes. Suurenenud on kolmanda sektori roll partnerina linna asjade lahendamisel. Toimib kaasaegne kolmanda sektori ja loovinimeste keskus Soo kooli territooriumil.

Anneli Ott Anneli Ott (Keskerakond): 1. Sellele küsimusele otseselt vastates on valesti aru saadud linnapea rollist, sest linnapea ametikoht ei ole ettevõtte juhi töö, kus saab üksinda otsustada, kuidas ettevõtet juhtida, vaid selle ametikoha sisuline olemus on fundamentaalselt erinev. Linnapea on linna kodanike poolt valitud volikogu liikmete määratud esindaja, kelle ülesanne on luua dialoog eelkõige volikogu ja linnakodanike vahel, samuti esindada ning kaitsta linna kodanike huve erinevates riiklikes otsustuskogudes.

Linnapeana pean väga oluliseks olla kohal, olla kohal iga kodaniku jaoks eraldi ja volikogu jaoks, kes kujundavad linna arengu läbi poliitiliste otsuste langetamise. Linnapea on see, kes toob linnakodanike mured ja rõõmud volikokku ning samas juhib volikogu tehtud otsuste täitmist.

2. See on seekordsete valimiste üks populaarsemaid küsimusi, mis, nagu näha, on andnud ka võimaluse paljudeks unistuste lubadusteks ja seda isegi meie pisikeses Võrus! Unistamine on kindlasti hea, kuid seda tuleb teha siiralt ja omakasupüüdmatult. Tuleb teadvustada, et kohalik omavalitus ei ole töökohtade looja, vaid elukeskkonna (sealhulgas ettevõtluskeskkonna) kujundaja. Uuel valitaval koalitsioonil seisavad ees väga keerulised valikud, sest linna vara müües ja sellest saadud tuluga end ehtides on käitutud lühinägeliku eputisena, kus alustades särgi müügist võib lõpuks ka püksata jääda! Ettevõtluse arendamine nõuab lisaks heale infrastruktuurile ka häid spetsialiste, loovaid ja vahest isegi hulljulgete ideedega inimesi, aga selleks peab olema Võru linnas elukeskkond, mis annab selleks võimaluse. Meie inimesed peavad ennast tundma väärtustatuna ja hoituna, mitte keegi ei tohi tunda end alaväärse või ülearusena! See on koht, kus minu jaoks algab ettevõtluse areng – loovast inimesest, kes tunneb end julgelt, sest tema omavalitus toetab teda. Loomulikult on omavalituse roll ka riiklikul tasandil kaasa rääkida küsimustes, mis aitaksid meie inimestel ettevõtlusega alustamisel end turvalisemalt tunda ning hiljem väärtuslikena, kui ettevõte on tööle saadud ja annab tööd kohalikele elanikele.

3. Minu Võru on tugev just seestpoolt, kus inimeste silmad säravad, tänaval tulevad vastu naeratavad näod, sest inimene tunneb ennast sisemiselt tugevana – ta teab, mis asja me siin kõik koos ajame – me ajame ju oma linna asja! Kõik on ühtmoodi peremehed, mitte valitud seltskonna mängukannid!

2020. aastaks oleme loonud tasuta ühistranspordi Võru linnas, kõigil huvilistel on võimalus nautida tasuta kontserte-teatrietendusi vähemalt kord aastas, liikluskorraldus on vastavuses väikelinna rütmiga, tänavad on puhtad ja korras aastaringselt, väikeettevõtlus areneb positiivselt, koolid-lasteaiad on renoveeritud ning nii lapsed kui ka õpetajad ei tunne hirmu tuleviku ees. Võru on keskus, mis toetab kogu maakonna arengut, igat algatust-ettevõtmist, mis väärtustab kohalikku elanikku ja elukeskkonda. Kui me kõik koos seda tõeliselt soovime, siis saame muuta Võru kohaks, kus väärtuslik on iga laps, iga ettevõtja, õpetaja, teenindaja, spetsialist ja vanur – see on kõigest lugupidamise küsimus, kui tuleb teha otsuseid!

Tõnu Jõgi Tõnu Jõgi (Valimisliit VVV): 1. Linnaelaniku heaolu sõltub suurest hulgast pisiasjadest: teed on korras; vesi, küte ja kanalisatsioon toimivad; prügimajandus toimib; linn on puhas; pargid-mänguväljakud hooldatud; koolid-lasteaiad töötavad. Kui kõik need pisiasjad on korras, siis ongi hea elada. Uhked reklaamobjektid võivad küll linnale tuntust tuua, aga ei muuda igapäevast elu paremaks.

2. Linnavalitsuses ja allasutustes ma ei kavatse töökohti juurde luua, pigem vähendada. Linna valitsemiskulusid tuleks hoopis vähendada. Ettevõtluses töökohtade loomine on aga ettevõtjate pärusmaa. Linnavalitsus saab arendada infrastruktuuri ja seadusest tuleneva bürokraatia viia miinimumini, et ettevõtlusega tegelemine oleks inimesele võimalikult lihtne.

3. Linna arengu ja heaolu kõige selgem indikaator on elanikkonna muutus. Kui elanike arv kahaneb, siis linn hääbub, kui elanike arv kasvab, siis järelikult on linnas hea elada ja linn on arengu teel. Kõik asjaolud ei sõltu otseselt kohalikust omavalitsusest, mis mõjutavad elanike arvu muutusi. Ent ka riigi tasandi küsimusi saab kohalik omavalitsus mõjutada, eriti kui seda tehakse teiste omavalitsustega koos.

Lühidalt öeldes: positiivne visioon Võrust aastal 2020 on kasvava elanikkonna arvuga linn.

Andres Kõiv Andres Kõiv (IRL): 1. Kõige tähtsam on luua töökohti.

2. Maavanemana olen alustanud tööstusalade ettevalmistusprojektiga, millega luuakse linna ettevalmistatud ala investorite meelitamiseks ja töökohtade loomiseks. Alustatu on vaja lõpule viia.

3. Võru on linn, kus elavad tublid ja õnnelikud inimesed.

Jüri Luik Jüri Luik (üksikkandidaat): 1. Kõike ei jõuaks, aga paar asja küll:

• Lõpetaks ära selle pornuhha Lõuna-Eesti haigla ümber (kasvõi selle hinnaga, et Võru linn astuks uuesti omavalitsuste liidu liikmeks), sest lubamatu on järjest väiksema ja patsendile keerukama arstiabi saamine Võrus. Minu pärast olgu pool haigla majast välismaalastele sanatoorium, aga sünnitus- ja günekoloogiline abi, ööpäevaringne kirurgia, anestesioloogi teenus ja kvaliteetne kiirabi peavad olema kohapealt saadavad. Sest ükskõik kui hea see ime-arstiabi ka poleks, on Tartusse veetaval haigel ajakadu vähemalt 40 min ja selle ajaga võib teinekord maakeeli lihtsalt surm tulla. Sama kehtib ka eriarstide kohta, sest nii sitt see Võru ka ei ole, et ta ei suuda palgata igas valdkonnas vähemalt ühte normaalset kohapeal resideeruvat head arsti.

• Jüri ja Kreutzwaldi tänav teha ühesuunaliseks ja nendega ristuvad tänavad kahesuunaliseks, sest see võimaldaks kiiret linnast läbisõitu mõlemas suunas. Ent praegune liikluskorraldus on teinud nii, et ristmikel tossutavad autod on linnas heitgaaside hulka tõstnud mitu korda ja meie kõik, eriti kesklinna inimesed, peame seda saasta päevast päeva sisse hingama. Isegi Tallinn kas laiendab tänavaid või muudab neid ühesuunalisteks ja teeb valgusfooridega rohelisi laineid, et autod võimalikult vähe paigal seisaksid.

• Bussiliikluse graafikud teeks inimsõbralikumaks ja pensionäride tasuta bussisõit ei oleks ainult valimisteaegne, Võrus on see nii korduvalt olnud, vaid iseenesestmõistetav.

• Linna tuleks vähemalt kolm avalikku WCd. Üks kindlasti kesklinna ja teine kaubanduskeskuste juurde, sest ise olen samuti paar korda jalad risti mõne asutuse tualetti läinud. Ent kuhu siis turist läheb?

• Igal teisipäeva hommikul toimuks kahe tunni pikkune linnavalitsuse istung – nagunii istutakse enamus aega lihtsalt oma niinimetatud persetunnid täis, kus arutusel ainult eraldi linnavalitsuse postkasti pandud ettepanekud – kasvõi sõimuna, aga mõtet peab see sisaldama.

• Linn korraldaks iga kuu mingi kontserdi, näituse või messi, osaleks aktiivselt ka ise teiste linnade korraldatud samalaadsetel üritustel oma boksiga, et rahvas rohkem Võru külastaks.

• Alustaks koheselt uue sotsiaalmaja rajamist, sest juba vanal ajal oli seadus, et iga vald toidab ise oma sandid. Ja kui ma vaatan enne valimisi, kuidas uhked kandidaatide autod teinekord sotsiaalmaja ees seisavad, siis kuidas neil pole häbi hääli kerjata, kui majas elatakse mitmekorruseliste naride peal? – Nõukogude aja vangil oli ka parem elu! Leian, et see, kui erinevatel põhjustel on inimesest saanud eluheidik, ei anna meile mingit põhjust neid piltlikult öeldes ahju ja getodesse ajada.

2. See on raskem küsimus, sest suurtööstust Võrru ei too, kuna kvalifitseeritud tööjõudu napib juba praegu ja kapitalist toob tootmise ainult siis Võrru, kui saab vähem maksta kui hiinlastele. Võru väljund oleks teenindussfäär ja turism nagu Saaremaal, sest selleks vajamineva personali koolitab paari kuuga välja. Meie eelis Saaremaa ees on, et meil on ka talvel midagi teha. Hea turism loob aga nõudluse väiketootmise järele, millega kohalikud ettevõtjad hakkama saavad ja vajadusel on sunnitud uusi inimesi tööle võtma. Linnapeana rakendaksin rohkem inimesi abitöödele, et kasvõi mõnelegi maksta sotsiaalabist suuremat raha. Isiklikult valiks välja linnaametniku, kelle palka tõstaks, kuid kes poole tööajast nõustaks tasuta projektide kirjutamist, kui keegi tahab oma ettevõtlusega alustada. Senine kord – olen seda kadalippu korduvalt proovinud – on hullem, kui Buchenwaldi krematooriumis lisaportsu väljakauplemine. Vot nende ametnike hulgas korraldaks küll tõelise Mauthauseni!

3. Väga sitt, sest suure tõenäosusega ei õpita ka seekord valimistest midagi ja pukki saavad ikka samad lõustad. Aga mine tea – äkki juhtub seekord ime.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD