Menu

.      

Patsientide Nõukoda toetab arstide streiki

Patsientide Nõukoda teatas pühapäeval, et toetab arstide liidu ja tervishoiutöötajate kutseliidu nõudmisi algatada tervishoius muudatusi arstiabi kättesaadavuse tagamiseks ja tervishoiutöötajate töötingimuste parandamiseks, sealhulgas ka streigi ideed.

Arstiabi kättesadavus patsientidele ei ole Eestis viimastel aastatel mitte paranenud, vaid oluliselt halvenenud, teatas Patsientide Nõukoda BNS-ile.

2011. aasta sügisel läbi viidud üleriigilise elanikkonnaküsitluse tulemustest selgus, et rahulolematus arstiabi kättesaadavusega on suurenenud 42-lt protsendilt 46-le. „Tervise halvenemist esines igal kolmandal soovitud vastuvõtuajata jäänud patsientidest,“ tõdes nõukoda.

„Tervishoiusüsteem ei saa toimida ilma arstide, õdede ja hooldajateta. Nende vähesust tunnetavad patsiendid iga päevaga üha enam,“ nentis nõukoda ja toetab seetõttu patsientide nõukoda arstide liidu ja tervishoiutöötajate kutseliidu nõudmisi algatada tervishoius muudatusi arstiabi kättesaadavuse tagamiseks ja tervishoiutöötajate töötingimuste parandamiseks.

„Pooldame ka streigi ideed, kuna see aitab juhtida avalikkuse ja poliitikute tähelepanu lisaks arstide ja õdede ebaproportsionaalselt suurele töökoormusele ka süsteemi muudele olulistele puudustele ning ühiskonna ootustele tervishoiuvaldkonna arengu suhtes tervikuna,“ teatas organisatsioon.

Nõukoda leiab, et arstide vastandamine patsientidele ajakirjanike ning poliitikute poolt ükskõik missuguses vormis ei asenda ravijärjekordades seisvatele inimestele nende kaotatud elu või tervist.

„Samuti ei lahenda see arstide äraminekut põhjustavaid probleeme. Pigem on selline käitumine omane totalitaarsete riigikordadega riikidele, keda needsamad poliitikud nii sõnas kui teos kritiseerivad ja taunivad,“ teatas nõukoda. „Haigekassa kasumi ja reservide piisavas mahus kasutamata jätmine selleks seadusega ettenähtud eesmärkide täitmiseks on käsitletav pigem tulekahju bensiiniga kustutamisena, kui järjest pikenevatele ravijärjekordadele ning patsiendi olukorda halvendavatele tervishoiuprobleemidele reaalsete lahenduste otsimisega.“

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD