Menu

.      

Kuulsuste väljak taas kavas

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

AJALUGU: Laupäev, 2. veebruar 2008

Missugused plaadid kuulsuste väljakule kord tulevad, pole veel teada. Võrumaa Teataja kasutas fotomontaažiks nimetähise kavandit, mille Anne Rudanovski ja Sirli Põllumäe esitasid 2005. aastal kesklinna pargi skulptuurikonkursile. Kavandi järgi oleks see pronksist, 28sentimeetrise läbimõõduga, keskel valgusti. FOTO: Võrumaa TeatajaTUNNUSTUS • Võrust pärit alpinisti Alar Siku meheteod sundisid Võru linnavalitsust jalad kõhu alt välja tõmbama: mõne aasta eest Kesklinna parki teha lubatud kuulsuste väljak peaks nüüd teoks saama.

Kuulsuste väljaku rajamise ideega 2004. aasta sügisel välja tulnud linnavolikogu aseesimees Erki Saarman tunnistas, et selle plaaniga ei ole viimase poolteise aasta jooksul aktiivselt tegeldud.

Komisjon, mis loodi 2006. aasta kevadel, et väljakul nimeplaadi saavad isikud välja valida, ei ole selle aseesimehe Saarmani kinnitusel kordagi kogunenud.

Nüüd, kui Alar Sikk on esimese eestlasena kõigi kontinentide kõrgeimais tipus ära käinud, on Saarmani hinnangul käes aeg tegutseda.

„See on kaua marineerinud ja oleks õige edasi minna,” lausus ta.

Siiski ei osanud Saarman öelda, millal nimeplaate paigaldama hakatakse.

Sikk oli kindel nimeplaadi saaja juba siis, kui kuulsuste väljaku ideega lagedale tuldi: 2004. aastaks oli ta esimese eestlasena Džomo lungma tipus ära käinud. Nimeplaat peaks olema reserveeritud ka olümpiavõitja Erki Noolele.

„Nendest on selle teemaga seoses kõige rohkem räägitud,” sõnas Saarman. Kuna ei ole olemas nimeplaadi statuuti, ei saa spekuleerida, kes kuulsustena veel arvesse lähevad.

Aga välja valima nad peaks. Erakordsete tegudega silma paistnud võrulaste auks väljakule nimeplaadi paigaldamine oleks Saarmani hinnangul noortele stiimuliks edasi püüelda.

Saarmani hinnangul tuleks kuulsuste väljavalimisel piirduda üksnes Võru linna inimestega, mitte laiendada nende ringi üle maakonna.

Ta lisas, et sellegi kohta peaks tegema otsuse peaaegu kaks aastat tagasi loodud komisjon, mida juhib linnavolikogu esimees Tõnu Anton.

Võru peaarhitekt Ülevi Eljand ütles, et nimeplaate on võimalik väga lihtsalt sillutis se paigaldada. Piisab viie-kuue kivi ülesvõtmisest ja selle asemele plaadi valamisest.

Mis materjalist võiksid nimeplaadid olla ja millised välja näha, pole Eljandi sõnul veel võimalik öelda.

Kroon iga meetri eest
Esimese eestlasena kõigi kontinentide kõrgeimas mäetipus käinud Alar Sikk saab Võru linnavalitsuselt tunnustuseks 43 319 krooni. Selline summa saadi, kui liideti kokku seitsme mäe kõrgus meetrites üle merepinna.

20 PÄEVA ENIMLOETUD