Soe sügis laseb turul kaubelda

Kaljo Tamm oli turul ainus, kes jahu ja tangu müüs.   Foto: JOOSEP AADERTALUTURG • Laupäeval oli Võru taluturg sama suur kui kevadel enne taimede suurhooaega. Tõsi, palju oli rõivamüüjaid, aga ega ka toidukraamist ja metsaandidest puudust olnud. Mitmel müüjal oli marineeritud seeni pakkuda ja neid purke oli lausa ilus vaadata. Minu vanaema oleks öelnud, et seened puhtad kui kullatükid. Ei tea, miks see ütlemine meelde tuli, vahest kuldkollaste ja valgete marinaadis hulpivate seente pärast …


Jõhvikad olid seekord suured ja kõik ühtlaselt punased, mitte nii nagu siis, kui nad alles hakkasid punast näitama ning toorelt varre küljest ära kisti. Tõsi, marjad valmivad ka kodus paberi peal, aga maitse on neil teine. Jõhvikat võib õunaga purki keeta ja õunu oli turul päris palju saada, ikka kilohinnaga 80 eurosenti või üks euro.


Turult võis osta veel kartulit, kaalikat, kapsast, porgandit, hapukapsast. Osteti ka mune ja mett ning keedetud peeti. Kes oli tulnud aga villast lõnga või valmis villaseid sokke ostma, siis seda võis ta teha päris mitme müüja vahel valides. Oli valida ka värvi ja lõnga vahel.


Ajasime juttu Hinnil Lutsu talus elava mehe Kaljo Tammega, kes ainsana turul müüs kruupe ja jahu. Odrakruup maksis üks euro ning samapalju ka püülijahu ja manna. Otra ja nisu kasvatab 72aastane Kaljo Tamm ise. Veskile tuleb paraku Viljandimaale sõita, sest Võrumaal on vilja jahvatavad veskid kadunud.


Põllumaad Kaljo Tamm küll teeb, aga loomi ei pea. „Mul on ristik väetiseks maale. Kunagi olid mul ka loomad. Lehmad olid ja piima müüsin riigile. Siis aga ütles Võru Juust kirja teel otse, et „teie piima me ei vaja”. Nii pidin vaikselt lõpetama. Aga maal peab ju midagi tegema ning otsustasin, et kasvatan ise nisu ja otra ning maad väetan ristikuga,” seletas Kaljo Tamm, kes tegeleb väikestviisi teraviljakasvatusega ja on praeguseks elanud Lutsu talus juba 30 aastat.


Hilissügisene turg on ilmastikutingimustest sõltuv – kui ilm püsib talutav, tasub turultki läbi käia.

• Hinnad Võru turul 24. novembril.
Kartul  (1 kg)  35–40 eurosenti
Porgand  (1 kg)  80 eurosenti
Kaalikas  (1 kg)  80 eurosenti
Kapsas  (1 kg)  50 eurosenti
Jõhvikad  (1 kg)  2,50 eurot
Küüslauk  (1 kg)  5 eurot
Keedetud peet  (1 kg)  1,50 eurot
Mesi  (pool liitrit)  5 eurot
Villased sokid  (paar)  8 eurot
Luud  2 eurot